شناسهٔ خبر: 194571 - سرویس استان‌ها
نسخه قابل چاپ

سیستان و بلوچستان در مسیر تحول؛ بزرگراه‌ها پیوند دهنده مرز، تجارت و رفاه

سیستان سیستان و بلوچستان استانی با موقعیتی استراتژیک در مرزهای شرقی کشور امروز بیش از هر زمان دیگری در مسیر تحول قرار گرفته است، جاده‌هایی که روزگاری نشانی از محرومیت داشتند هم اکنون با گسترش بزرگراه ها به شریان‌هایی برای اتصال به بازارهای جهانی، افزایش امنیت و رفاه مردم استان تبدیل شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی (سیستان و بلوچستان)، استان سیستان و بلوچستان به‌عنوان یکی از پهناورترین و کم‌برخوردارترین استان‌های کشور دارای موقعیتی راهبردی در جنوب‌شرق ایران است، هم‌مرز بودن با دو کشور افغانستان و پاکستان و دسترسی به آب‌های آزاد از طریق بندر چابهار این منطقه را به یکی از مهم‌ترین کانون‌های ترانزیتی، تجاری و اقتصادی کشور تبدیل کرده است که بهره‌گیری موثر از این موقعیت استراتژیک، نیازمند توسعه زیرساخت‌های حیاتی به‌ویژه بزرگراه‌هاست که نقشی بنیادین در شکوفایی اقتصادی، امنیت منطقه‌ای، تسهیل تجارت و ارتقاء سطح رفاه شهروندان ایفا می‌کنند.

بزرگراه‌ها، فراتر از کارکردهای سنتی حمل‌ونقل به شاهراه‌هایی برای اتصال مناطق دورافتاده به فرصت‌های اقتصادی، تجاری و اجتماعی بدل شده‌اند، این مسیرهای تازه‌ساز نه تنها حلقه اتصال استان با بازارهای داخلی و بین‌المللی هستند، بلکه نقشی تعیین‌کننده در رونق تجارت مرزی، توسعه بندر چابهار، افزایش اشتغال، تقویت امنیت و بهبود کیفیت زندگی مردم ایفا می‌کنند در این میان چابهار با ظرفیت جذب سرمایه‌گذاری و تبدیل شدن به مرکز صادرات می‌تواند محور پیوند اقتصادی ایران با کشورهای آسیای میانه، شبه‌قاره هند و کشورهای حوزه خلیج فارس باشد، اما تحقق این اهداف بدون جاده‌های استاندارد و سریع‌الوصول ممکن نیست.

سیستان و بلوچستان در مسیر تحول؛ بزرگراه‌ها پیوند دهنده مرز، تجارت و رفاه

در این راستا در حال حاضر استان سیستان و بلوچستان با اجرای پروژه‌های گسترده بزرگراهی در حال تبدیل شدن به یکی از محورهای اصلی ترانزیت و توسعه شرق کشور است بطوریکه در حال حاضر تنها  ۲۴۷ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی توسط اداره کل راه و شهرسازی شمال آن در دست ساخت است که این پروژه‌ها در قالب ۱۵ کارگاه راه‌سازی فعال با اشتغال‌زایی مستقیم برای حدود هزار و ۵۰۰ نفر درحال اجرا هستند.

این فعالیت‌ها علاوه بر اشتغال‌زایی، رونق اقتصادی منطقه و رفاه اجتماعی را نیز به‌دنبال داشته‌اند، اداره کل راه و شهرسازی شمال استان با عزمی راسخ برای خدمت به مردم شریف استان بنا دارد از پروژه های در دست ساخت تا پایان سال ۱۴۰۴، ۱۵۰ کیلومتر بزرگراه‌ها را به بهره‌برداری برساند، این دستاورد مهم همچون اقدامات سالهای اخیر این اداره کل می‌تواند به بهبود وضعیت ترانزیت، رشد تجارت مرزی، ارتقاء امنیت جاده‌ای و رفاه ساکنان مناطق مختلف استان منجر شود.

همچنین با اقدامات این اداره کل و توسعه هر چه سریعتر شبکه بزرگراهها زمینه اتصال بهتر بازارچه‌های مرزی، پایانه‌های تجاری، مناطق ویژه اقتصادی و مراکز تولیدی فراهم می‌شود که این امر نقش بسزایی در رشد صادرات، توزیع متوازن کالا و افزایش تعاملات منطقه‌ای دارد و افزون بر این بزرگراه‌ها شرایط بهتری را برای گردشگری، آموزش، درمان و خدمات عمومی در اختیار مردم استان قرار می‌دهند و باعث افزایش آرامش روانی و امید اجتماعی خواهند شد.

در مجموع بر اساس سیاست های اداره کل راه و شهرسازی شمال سیستان و بلوچستان بزرگراه‌ها نه تنها زیرساختی عمرانی بلکه ابزاری موثر برای تحقق توسعه پایدار، کاهش محرومیت و ارتقاء جایگاه استان در سطح ملی و منطقه‌ای هستند و تکمیل هر چه سریعتر آنها نقش این استان را در آینده اقتصادی ایران تقویت خواهد کرد.

سیستان و بلوچستان در مسیر تحول؛ بزرگراه‌ها پیوند دهنده مرز، تجارت و رفاه

مدیر کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان از ساخت ۲۴۷ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در محدوده شهرهای تحت پوشش این اداره کل با هدف تقویت زیر ساخت های حمل و نقل و توسعه اقتصادی و اجتماعی این استان خبر داد.

مهدی پارسی افزود: با هدف توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و حمل و نقل جاده‌ای به ویژه بزرگراه که نوید بخش رونق اقتصادی و افزایش ایمنی سفر در استان خواهد بود این اداره کل بنا دارد تا پایان سالجاری ۱۵۰ کیلومتر بزرگراه را در محدوده شهرهای تحت پوشش به بهره برداری برساند که ۷۰ کیلومتر آن به مسیر ترانزیتی و پرتردد زاهدان - خاش اختصاص دارد.

وی توسعه شبکه راه‌ها را یکی از ارکان حیاتی در پیشرفت استان عنوان کرد و گفت: توسعه بزرگراهها نه تنها باعث بهبود دسترسی به نقاط مختلف می‌شود، بلکه نقش چشمگیری در رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفا کرده و تقویت ارتباطات تجاری و بازرگانی بین المللی را موجب می شود.

سیستان و بلوچستان در مسیر تحول؛ بزرگراه‌ها پیوند دهنده مرز، تجارت و رفاه

مدیر کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در کنار این مزایا توسعه راه‌ها به باز شدن فرصت‌های جدید برای کسب‌وکارها و صنایع مختلف منجر می‌شود و با جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید زمینه‌ساز توسعه پایدار می شود و در نهایت اشتغال‌زایی، ارتقای کیفیت زندگی و بهبود زیرساخت‌های اجتماعی را به ارمغان می آورد.

پارسی تاکید کرد: در شرایطی که مسئولیت ساخت کریدور بزرگراهی زاهدان _ چابهار به استان تفویض اختیار شد تدوین برنامه زمانبندی به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت تا بتوانیم با عنایت به منابع در اختیار و نیز طول مسیر با یک کار سنگین ساخت باند دوم را به سرانجام برسانیم تا عقب ماندگی های تاریخی این حوزه به سرعت جبران شود.

وی تاکید کرد: بی‌شک برای توسعه بزرگراه‌های استان آن هم در شرایط اقتصادی کنونی، همتی جهادی نیاز بود که به لطف الهی و با تکیه بر توان و حمایت های استانی و ملی این تحولات را بزودی شاهد خواهیم بود.

سیستان و بلوچستان در مسیر تحول؛ بزرگراه‌ها پیوند دهنده مرز، تجارت و رفاه