شناسهٔ خبر: 229807 - سرویس وزارتی
نسخه قابل چاپ

وزیر راه و شهرسازی در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان :

بخش خصوصی باید در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های صنعت ساختمان مشارکت داشته باشد

وزیر فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر نقش بخش خصوصی در رونق صنعت ساختمان گفت: دولت نباید جای بخش خصوصی و مردم وارد ساخت‌وساز شود، بلکه باید با رفع موانع، تسهیل فرایندها و حمایت از ظرفیت‌های موجود، زمینه توسعه ساخت‌وساز و افزایش دسترسی مردم به مسکن را فراهم کند.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، فرزانه صادق روز سه‌شنبه ۲۷ مرداد در آیین افتتاح بیست‌وششمین نمایشگاه صنعت ساختمان، بر ضرورت مشارکت بخش خصوصی در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های حوزه مسکن و ساختمان تاکید کرد.

وی اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی طی ماه‌های گذشته با فعالان بخش خصوصی شامل تمام طیف‌های بخش خصوصی فعال در حوزه ساخت، سرمایه‌گذاری، توسعه‌گری، پیمانکاری و انبوه‌سازی و همه زنجیره‌های مرتبط با صنعت ساختمان گفت‌وگوهای گسترده‌ای انجام داده است.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بخش خصوصی تنها مجری نیست و باید در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌ها مشارکت داشته باشد.

راه‌اندازی کارگروه رفع موانع تولید

صادق ادامه داد: یکی از مهم‌ترین نتایج جلسات مستمر با فعالان و نخبگان صنعت ساختمان، راه‌اندازی کارگروه رفع موانع تولید با مشارکت حداکثری بخش خصوصی بود. این کارگروه ذیل شورای عالی مسکن تشکیل شده و با تأکید معاون اول رئیس‌جمهوری، مشکلات حوزه ساختمان، به‌ویژه مسکن را بررسی کرده است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه «در نخستین جلسه شورای عالی مسکن، جمع‌بندی این بررسی‌ها ارائه خواهد شد» گفت: شرایط ویژه کشور، تحریم و جنگ، برخی مشکلات را تشدید کرده است، اما ناکارآمدی در فرایندهای اداری ارتباطی با جنگ و تحریم ندارد و تمام تلاش وزارتخانه، کاهش این ناکارآمدی‌هاست.

وی افزود: در جلسات برگزارشده، موضوعاتی مانند بیمه، مالیات، عوارض، تسهیلات، فرایند صدور پروانه ساختمانی، مقررات فنی، ضوابط شورای عالی شهرسازی و معماری، مقررات معاونت مسکن و ساختمان و مقررات ملی ساختمان بررسی شده است.

اصلاح مقررات و تسهیل ساخت‌وساز

صادق اظهار کرد: موضوعات مرتبط با سازمان نظام مهندسی کشور و تسهیلاتی که می‌تواند زمان صدور پروانه ساختمانی را کاهش دهد نیز مورد بررسی قرار گرفته است که این مسائل سال‌هاست بخش خصوصی و سرمایه‌گذارانی که به‌ویژه در حوزه مسکن قصد ورود دارند را با مشکل مواجه کرده است.

وی ادامه داد: برخی مسائل مرتبط با تعاونی‌ها، انبوه‌سازی، مجری و ناظر، با برگزاری جلسات مستمر و همکاری سازمان نظام مهندسی و معاونت مسکن و ساختمان حل شده و برخی دستورالعمل‌ها نیز اصلاح و ابلاغ شده است.

وزیر راه و شهرسازی افزود: بخشی دیگر از مشکلات به دلیل بین‌بخشی بودن و قرار گرفتن فراتر از مأموریت‌های وزارت راه و شهرسازی، نیازمند هماهنگی با سایر بخش‌ها بود که این هماهنگی‌ها انجام شده است.

صنعتی‌سازی برای کاهش هزینه ساخت

صادق با اشاره به شرایط مصرف انرژی در کشور و ضرورت اصلاح فرایندهای ساخت گفت: یکی از مهم‌ترین موضوعات در حال پیگیری، صنعتی‌سازی ساختمان است که ما همواره درباره افزایش تولید و تعداد ساخت‌وسازها صحبت کرده‌ایم، اما درباره کاهش هزینه‌ها کمتر صحبت شده است.  اگر بدون آسیب به کیفیت، هزینه ساخت را کاهش دهیم، تولید نیز افزایش خواهد یافت.

وی یادآور شد: صنعتی‌سازی به دلیل سرعت بیشتر، هزینه کمتر، فنی‌تر بودن و کیفیت بالاتر، مورد توجه قرار گرفته است.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه تأکید کرد: موضوع فقط هزینه ساخت نیست و هزینه‌های بهره‌برداری و نگهداری ساختمان نیز باید کاهش یابد. این موضوع با همکاری بخش خصوصی و نظام مهندسی کل کشور در حال پیگیری است.

توسعه اجاره‌داری حرفه‌ای

صادق با اشاره به اقدامات انجام‌شده با کمک کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی برای توسعه اجاره‌داری حرفه‌ای اظهار کرد: اگر درباره ساخت مسکن و متقاضیان صحبت می‌کنیم، نباید فقط مالکیت قطعی را در نظر بگیریم. بلکه با توجه به تفاوت استطاعت و نیاز مردم در استان‌ها و شهرهای مختلف، پاسخ به نیاز مسکن همه مردم تنها از مسیر مالکیت امکان‌پذیر نیست.

وی گفت: سال‌هاست دولت‌ها در ساخت مسکن حمایتی ورود کرده‌اند و میزان دسترسی متقاضیان واقعی، از جمله دهک‌های اول تا چهارم و زوج‌های جوان، به مسکن مورد بررسی قرار گرفته است. به همین خاطر اجاره و اجاره‌داری حرفه‌ای می‌تواند بخش مهمی از نیاز به سکونت باکیفیت را پاسخ دهد.

وزیر راه و شهرسازی افزود: بخشی از این موضوع به مسکن حمایتی استیجاری و بخش دیگر به تسهیل ساخت‌وساز توسط انبوه‌سازان، توسعه‌گران و سرمایه‌گذاران مربوط می‌شود تا مسکن متناسب با توان اقشار مختلف، از جمله اقشار متوسط، ساخته شود.

ظرفیت بافت‌های فرسوده برای اجاره‌داری

 صادق ادامه داد: در این زمینه جلسات متعددی با انبوه‌سازان، پیمانکاران و توسعه‌گران برگزار شده است تا در حوزه مأموریت‌های وزارت راه و شهرسازی، فرایندها تسهیل شود. استفاده از ظرفیت بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری با کمک بخش خصوصی برای توسعه اجاره‌داری حرفه‌ای نیز در حال پیگیری است.

وی تنظیم‌گری بازار اجاره را یکی دیگر از موضوعات مهم دانست و گفت: در بزنگاه‌های افزایش تورم که ممکن است معلول عوامل دیگری به‌جز بخش مسکن و ساختمان باشد، باید با توسعه اجاره‌داری حرفه‌ای، تنظیم‌گری مناسب انجام شود که بخش خصوصی و شهرداری‌ها می‌توانند در این زمینه کمک بسیاری کنند.

دولت جای بخش خصوصی را نمی‌گیرد

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تأکید رئیس‌جمهوری بر نقش بخش خصوصی گفت: رویکرد دولت این است که دولت جای بخش خصوصی قرار نگیرد. در حوزه مسکن و ساختمان نیز دولت نباید به جای مردم و بخش خصوصی وارد ساخت‌وساز شود.

صادق  در ادامه و با بیان اینکه دولت باید ظرفیت‌ها را به رسمیت بشناسد، حمایت کند و موانع را بردارد، گفت: موضوعات مطرح‌شده نیز در نهایت به رفع موانع، حمایت و تسهیل فرایندها باز می‌گردد.

ایران دارای ظرفیت بالای خدمات فنی و مهندسی

وی با اشاره به حضور نمایندگان کشورهای مختلف در بیست‌وششمین نمایشگاه صنعت ساختمان گفت: منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، در حوزه زیرساخت، مصالح، تجهیزات و مهم‌تر از همه خدمات فنی و مهندسی، به‌شدت به ظرفیت‌های قوی ایران نیازمند است.

صادق از اتاق تعاون تشکر کرد و گفت: بیست‌وششمین نمایشگاه صنعت ساختمان تنها محلی برای نمایش توانمندی‌ها نیست، بلکه اتاق گفت‌وگویی برای توسعه تعاملات حداکثری میان کشورهاست.

وی افزود: به‌عنوان وزیر راه و شهرسازی که در کمیسیون‌های اقتصادی مشترک با کشورهای همسایه حضور دارد، در این جلسات بر ظرفیت خدمات فنی و مهندسی ایران تأکید کرده‌ام و در چند سفر اخیر نیز فعالان بخش خصوصی را همراه کرده‌ایم.

وزیر راه و شهرسازی با قدردانی از فعالان بخش خصوصی، مهندسان و پیمانکاران ایرانی گفت: توان مهندسی و ساخت‌وساز ایران به‌گونه‌ای است که جهان در شگفت است؛ به‌گونه‌ای که وقتی پلی آسیب می‌بیند، دانش مهندسی غنی ایران می‌تواند طی چند ساعت آن را بازسازی کند.

صادق در پایان از تلاش‌ها و پشتکار فعالان بخش خصوصی با وجود محدودیت‌ها، از تمام حاضران در آیین افتتاح بیست‌وششمین نمایشگاه صنعت ساختمان نیز تشکر کرد.